Seksi seniorina

Seksi seniorina – eläkkeellä ehtii nussia: lue vinkit miten vanhemmalla iällä seksi suttaantuu

Kun kuljemme läpi elämän, kehomme ja prioriteettimme muuttuvat, mutta halumme läheisyyteen ja nautintoon pysyy.

Siksi me halusimme kerätä listan niistä asioista, joita seksi ja seksuaalisuus viriilinä eläkeläisenä tai seniorina (eli hieman iäkkäämpänä tai vanhempana) voi vaatia.

Fyysisten muutosten ymmärtäminen

Ikääntyessämme on tärkeää ensinnäkin tunnustaa ja ymmärtää kehossamme mahdollisesti tapahtuvat fyysiset muutokset. Hormonaaliset muutokset, kuten estrogeeni- ja testosteronitasojen lasku, voivat vaikuttaa libidoon ja seksuaaliseen vasteeseen. Naisilla estrogeenitasojen luonnollinen lasku voi johtaa emättimen kuivumiseen ja emättimen seinämien ohenemiseen, mikä voi aiheuttaa epämukavuutta yhdynnän aikana.

Miehillä taasen ikä voi tuoda erektiovaikeuksia tai vaatia pidempiä palautumisaikoja seksin jälkeen. On kuitenkin tärkeää muistaa, että nämä muutokset ovat normaaleja ja hallittavissa. Lääkärin neuvojen hakeminen ja saatavilla olevien hoitojen, kuten hormonikorvaushoidon tai lääkkeiden, hyödyntäminen voi auttaa vastaamaan näihin iän tuomiin fyysisiin haasteisiin ja parantamaan seksuaalista hyvinvointia.

Emotionaalisen ja psykologisen hyvinvoinnin vaaliminen

Seksuaalisen nautinnon hankkiminen myöhemmässä elämässä voi edellyttää emotionaalisen ja psykologisen hyvinvoinnin vaalimista. Ikääntyminen voi aiheuttaa uusia tunteita, mukaan lukien ahdistusta, itsekuvaa koskevia huolenaiheita ja muutoksia parisuhteen dynamiikassa. On tärkeää ylläpitää avointa ja rehellistä viestintää kumppaneiden kanssa, keskustella toiveista, rajoista ja mahdollisista huolenaiheista. Terapiaan tai neuvontaan hakeutuminen voi olla hyödyllistä tunnelämän haasteisiin vastaamisessa, itsetunnon parantamisessa ja läheisyyden vaalimisessa. Edistämällä tunteiden hyvinvointia yksilöt ja pariskunnat voivat kehittää positiivista ympäristöä seksuaaliselle nautinnolle.

Erilaisten läheisyyden muotojen tutkiminen

Seksuaalisuus ja läheisyys sisältävät laajan kirjon kokemuksia, jotka ylittävät pelkän perinteisen yhdynnän käsitykset. Myöhemmässä elämässä seniorina tai eläkeellä vaihtoehtoisten läheisyyden muotojen tutkiminen voi olla syvästi tyydyttävää ja nautinnollista. Tällaisia ovat esimerkiksi aistillinen kosketus, hellä suuteleminen, halailu ja suullinen stimulaatio. Ne voivat lisätä läheisyyttä ja luoda syvällisiä yhteyksiä kumppanien välille.

Lisäksi ei-seksuaalinen toiminta, joka edistää tunneyhteyttä, kuten harrastusten jakaminen, treffeillä käyminen tai yksinkertaisesti laatuajan viettäminen yhdessä, edistävät nekin osaltaan rikasta ja tyydyttävää seksielämää.

Terveelliset elämäntavat auttavat

Terveiden elämäntapojen ylläpitäminen on ratkaisevan tärkeää vanhemmalla iällä – etenkin seksuaalisen hyvinvoinnin kannalta. Säännöllinen liikunta edistää verenkiertoa, parantaa kestävyyttä ja edistää yleistä elinvoimaa. Sopivan liikunnan harrastaminen voi lisätä itseluottamusta ja fyysistä hyvinvointia.

Tasapainoinen ruokavalio, jossa on runsaasti hedelmiä, vihanneksia, täysjyvätuotteita ja vähärasvaisia proteiineja, tarjoaa välttämättömiä ravintoaineita seksuaaliterveydelle.

Riittävä uni ja erilaiset stressinhallintatekniikat, kuten meditaatio tai mindfulness, voivat myös vaikuttaa positiivisesti libidoon ja yleiseen hyvinvointiin. On lisäksi suositeltavaa välttää liiallista alkoholin käyttöä ja pidättäytyä tupakoinnista, sillä niillä voi olla haitallisia vaikutuksia seksuaaliseen toimintaan ja yleiseen terveyteen.

Tukea ja resursseja saa pyytämällä

Jos mikä tahansa asia ikääntymiseen ja seksiin liittyen mietityttää, ole yhteydessä alueesi terveydenhuoltoon. Alan ammattilaiset voivat tarjota neuvontaa, suositella sopivia hoitoja ja käsitellä kanssasi erityisiä huolenaiheita tai kysymyksiä. On tärkeää muistaa, että yksilöt ja pariskunnat eivät ole yksin matkallaan, ja Suomessa käytettävissä on runsaasti resursseja, jotka tukevat sinua tai teitä.

Parhaat seksivinkit ikääntyville pariskunnille

  • Priorisoi kommunikaatio: Avoin keskustelu haluista, fantasioista ja huolenaiheista on elintärkeää tyydyttävän seksisuhteen ylläpitämiseksi korkeammalla iällä.
  • Tutustu uusiin tekniikoihin: Kokeile erilaisia asentoja, aistillisia hierontoja tai seksilelujen käyttöä lisätäksesi mielihyvää ja piristääksesi asioita makuuhuoneessa.
  • Ota aikaa: Hidasta ja keskity laatuun määrän sijaan. Jokaisen hetken nauttiminen voi tehostaa nautintoa ja luoda syvempiä yhteyksiä.
  • Pidä itsestäsi huolta: Yleisestä hyvinvoinnistasi huolehtiminen, sekä fyysisesti että henkisesti, vaikuttaa positiivisesti seksuaalisiin kokemuksiisi.
  • Panosta läheisyyteen: Osallistukaa yhdessä aktiviteetteihin, jotka edistävät läheisyytt, kuten kylvyn tai suihkun jakaminen, hieronnat tai tantristen harjoitusten tekeminen.
  • Tartu fantasiaan ja roolileikkeihin: Tutki fantasioitasi ja osallistu roolipeliskenaarioihin pitääksesi intohimon elossa ja sytyttääksesi mielikuvituksesi.
  • Jatka oppimista ja tutkimista: Pysy uteliaana ja avoimena seksuaalisuudesta. Lue kirjoja, osallistu työpajoihin tai tutustu verkkoresursseihin jatkaaksesi seksuaalisen tietämyksesi ja kokemustesti laajentamista.

Kokeile uusia seksileluja