Avoin suhde

Avoin suhde: Mitä tarkoittaa, miten toimii ja kenelle sopii

Avoimet suhteet ovat nyky-yhteiskunnassa jo täysin normaaleja. Kaikki eivät halua sitoutua yhteen kumppaniin ja se on heidän oma valintansa. Mitä avoin suhde tarkoittaa, miten avoin suhde toimii ja kenelle avoin suhde sopii?

Avoin suhde mahdollistaa romanttisten ja/tai seksuaalisten suhteiden tutkimisen monogaamisen kumppanuuden rajojen ulkopuolella. Avoimet suhteet ovat kaikki erilaisia – juuri sellaisia millaiseksi ne sovitaan. Yksi asia niissä on kuitenkin yhteistä: ne edellyttävät rehellistä kommunikointia, molemminpuolista suostumusta ja kunnioitusta kaikkia osapuolia kohtaan.

Hanki seuraa avoimesti

Avoin suhde pähkinänkuoressa

Avoimet suhteet ovat suhteita, joissa on yhteisymmärryksessä sovittu, että toinen tai molemmat kumppanit voivat hakea romanttisia tai seksuaalisia suhteita muiden kanssa ensisijaisen suhteensa ulkopuolella.

Käytännössä tämä voi sisältää deittailua, seksiä tai emotionaalisia suhteita muiden ihmisten kanssa. Kuten tästä varmasti jo ymmärrät, avoin suhde vaatii avointa ja rehellistä viestintää toiveista, rajoista ja odotuksista sekä syvää luottamusta ja kunnioitusta kummankin osapuolen autonomiaa ja vapautta kohtaan.

Miksi?

Parit ja yksilöt voivat valita avoimen suhteen useista syistä. Joitakin yleisiä motiiveja ovat halu kokeiluun, tutkimiseen ja vaihteluun suhteissaan, tarve vapaudelle ja tunne siitä, että yksi henkilö ei pysty täyttämään kaikkia kumppaninsa tarpeita.

Jotkut parit voivat myös valita avoimen suhteen käsitelläkseen ongelmia, kuten erilaiset libidot tai erilaiset seksuaaliset mieltymykset. On tärkeää huomata, että avoimet suhteet eivät ole kaikille, ja ne vaativat huolellista harkintaa, viestintää ja molemminpuolista suostumusta kaikilta osapuolilta.

Vinkkejä avoimeen suhteeseen

Viestintä on avainasemassa: Avoimet suhteet edellyttävät avointa ja rehellistä viestintää toiveista, rajoista ja odotuksista. Keskustele kumppanisi kanssa, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei.

Aseta selkeät rajat: Aseta selkeät rajat kumppanisi kanssa siitä, mikä on sallittua ja mikä ei avoimessa suhteessasi. Keskustele sellaisista asioista kuin turvaseksi, emotionaaliset yhteydet ja puhuminen.

Kaikkien osapuolten suostumus: On tärkeää, että kaikki avoimeen suhteeseen osallistuvat osapuolet antavat tietoisen suostumuksensa. Kaikkien tulisi olla samalla sivulla ja täysin ymmärtää avoimen suhteen dynamiikka ja hyväksyä se.

Rehellisyys ja läpinäkyvyys: Rehellisyys ja läpinäkyvyys ovat tärkeitä avoimissa ihmissuhteissa. Ole avoin ja läpinäkyvä kumppanisi kanssa kokemuksistasi, tunteistasi ja toiveistasi.

Hallitse mustasukkaisuutta: Avoimet suhteet voivat herättää negatiivisiakin tunteita, kuten kateutta, turvattomuutta ja pelkoa. On tärkeää tunnistaa ja hallita näitä tunteita terveellä tavalla.

Harjoita turvaseksiä: Kuten missä tahansa seksisuhteessa, turvaseksin harjoittaminen on tärkeää avoimissa suhteissa, jotta voit suojata itsesi ja kumppanisi sukupuolitaudeilta. Noudata turvaseksiä koskevia käytäntöjä, kuten kondomien käyttöä ja säännöllistä sukupuolitautiseulontaa.

Hae tarvittaessa tukea: Avoimet ihmissuhteet voivat olla toisinaan haastavia, ja tarvittaessa on hyvä hakea tukea luotettavilta ystäviltä, terapeuteilta tai suhdevalmentajilta. Tukijärjestelmän olemassaolo voi auttaa sinua navigoimaan avoimien suhteiden monimutkaisissa asioissa tehokkaammin.

Hyödyt ja haasteet

  Hyödyt

 • Lisääntynyt vapaus ja autonomia
 • Mahdollisuus tutkia omia toiveitaan
 • Viestintätaitojen kehittyminen
 • Syvempi luottamus kumppanin kanssa
 • Mahdollisuudet henkilökohtaiseen kasvuun
 • Uusien ihmisten tapaaminen
  Haasteet

 • Mahdolliset negatiiviset tunteet kuten kateus, turvattomuus ja pelko
 • Rajojen asettaminen voi olla ajoittain vaikeaa
 • Yhteiskunnalliset normit ja stigmat
 • Aikataulujen ja sitoumusten hallinta voi olla haastavaa

Erilaisia avoimia suhteita

Swinging: Pariskunnat, jotka harjoittavat seksuaalista toimintaa muiden parien tai yksilöiden kanssa, usein sosiaalisessa tai ryhmässä.

Polyamoria: Henkilöt, joilla on useita romanttisia ja/tai seksuaalisia suhteita kaikkien asianosaisten tietämyksellä ja suostumuksella.

Parisuhdeanarkia: Henkilöt, jotka hylkäävät hierarkkiset etiketit ja luovat ainutlaatuisia suhteita yksilöllisten halujensa ja tarpeidensa perusteella keskittyen autonomiaan ja vapauteen.

Yksipuoleinen polyamoria: Henkilöt, jotka ylläpitävät useita romanttisia ja/tai seksuaalisia suhteita ja asettavat etusijalle itsenäisyytensä ja riippumattomuutensa, mutta joiden kumppanit eivät välttämättä ole polyamorisia.

Älä kysy, älä kerro: Henkilöt, jotka suostuvat olemaan jakamatta tietoja ulkoisista suhteistaan ensisijaisen kumppaninsa kanssa, usein yksityisyyden säilyttämiseksi.

On tärkeää huomata, että avoimien suhteiden dynamiikka voi vaihdella suuresti, ja yksilöt voivat muokata avoimen suhteen rakennetta mieltymyksiensä ja kumppaniensa kanssa tekemiensä sopimusten perusteella.

Yhteenveto

Avoin suhde voi tarjota yksilöille mahdollisuuden tutkia toiveitaan ja kokea henkilökohtaista kasvua. Avoin ja rehellinen viestintä, molemminpuolinen suostumus ja kunnioitus sekä halu työskennellä haasteiden läpi auttavat luomaan menestyneen avoimen suhteen.