Miten selvitä erosta

Miten selvitä erosta? Lue 12 parasta vinkkiä!

Eron jälkivaikutusten selvittäminen voi olla emotionaalisesti haastavaa, mutta on tärkeää muistaa, että paraneminen on prosessi. Sen kuuluukin viedä aikaa. Mutta miten selvitä erosta? Me listasimme parhaat vinkit erosta selviytymiseen!

1. Anna itsesi surra

Erot tuovat tunteen menetyksestä, ja on tärkeää antaa itsesi surra. Ymmärrä, että on oikein tuntea erilaisia tunteita aina surusta vihaan asti. Suhde on päättynyt ja se on usein surullinen asia. Älä siis pakota itseäsi olemaan koko ajan hyvällä mielellä.

2. Muista itsehoito

Priorisoi niin sanottu itsehoito tänä aikana – eli muista pitää itsestäsi huolta useilla eri tavoilla. Osallistu aktiviteetteihin, jotka tuovat sinulle iloa ja rentoutumista (esim. ryhmäliikunta, leivontakurssi, avantouinti tai mitä vain muuta). Itsehoidoksi voidaan laskea kaikki asiat, joista sinulle tulee hyvä mieli: lukeminen, kuntoilu tai ajanvietto ystävien ja perheen kanssa.

3. Rajoita yhteydenpitoa tarvittaessa

Vaikka se voi olla vaikeaa, kontaktin katkaiseminen eksäsi kanssa voi tarjota sinulle paljon kaivattua tilaa, jota tarvitset parantumiseen. Lopeta eksän seuraaminen sosiaalisessa mediassa ja harkitse muutenkin kanssakäymisen ja vuorovaikutuksen rajoittamista, jotta saat itsellesi ja tunteillesi etäisyyttä. Toki, jos teillä on yhteisiä lapsia, ei yhteyttä voi kokonaan katkaista, mutta tällöinkin voit ainakin aluksi rajoittaa kanssakäymisen vain lapsiin liittyviin asioihin. On tärkeää ottaa etäisyyttä, jotta tunteet ehtivät parantua.

4. Pohdi suhdetta rauhassa

Ota aikaa suhteen pohtimiseen ja mieti mitä oikeasti suhteesta opit. Joskus voi olla oikeasti hyödyllistä kirjoittaa paperille ylös pohdintasi. Tunnusta sekä positiiviset että negatiiviset puolet ja mieti, kuinka voit kasvaa kokemuksesta. Mitä siis opit seuraavaa suhdettasi varten?

5. Hae tukea

Nojaa tarvittaessa tukiverkostoosi (ystävät, perhe tai tarvittaessa terapeutti). Tunteistasi puhuminen voi tarjota uusia ja erilaisia näkökulmia tilanteeseesi ja auttaa sinua jaksamaan.

6. Pidä päiväkirjaa

Ajatustesi ja tunteidesi kirjoittaminen voi olla terapeuttista. Päiväkirjan avulla voit käsitellä tunteitasi ja seurata edistymistäsi paranemisen aikana. Kirjoita siis päivittäin kirjaan miltä sinusta juuri sinä päivänä tuntui, mitä teit, mitä ajattelit ja mitä koit.

7. Löydä itsesi uudelleen

Käytä tätä uutta aikaasi löytääksesi uudelleen kuka olet yksilönä. Harrastukset, kiinnostuksen kohteet ja toiminnot, jotka olet ehkä jättänyt sivuun suhteen aikana, ovat jälleen ajankohtaisia. Etkö suhteen aikana päässyt vaikkapa tanssimaan niin paljon kuin olisit toivonut? Nyt on aika suunnata lavatansseihin! Unohtuiko kuntosalilla käynti pitkässä parisuhteessa? Lähde nostamaan punttia jo tänään!

8. Aseta uusia tavoitteita

Kanavoi energiasi uusien tavoitteiden asettamiseen ja saavuttamiseen. Olipa kyseessä urapyrkimykset, kuntosaavutukset tai henkilökohtainen kasvu, tulevaisuuteen keskittyminen voi tarjota elämään sellaista tarkoitusta, joka auttaa parantamaan eron jättämät haavat.

10. Unohda laastarisuhteet

Liian nopea hyppääminen uuteen suhteeseen voi viivästyttää paranemisprosessia. Anna itsellesi aikaa käsitellä ero täysin ennen kuin aloitat uuden romanttisen suhteen. Laastarisuhteet eivät yleensä auta henkiseen hyvinvointiin halutulla tavalla.

11. Harkitse ammattiapua

Jos sinun on vaikea selviytyä erosta, terapeutin avun hakeminen voi tarjota sinulle työkaluja tunteiden hallitsemiseen ja paranemisprosessin ohjaamiseen.

12. Anna anteeksi ja päästä irti

Anteeksianto on voimakas parantumisen väline. Anna itsellesi ja exällesi anteeksi kaikki tekemänne virheet ja päästä irti kaikesta kaunasta ja vihasta. Vain antamalla anteeksi voit lopulta päästää kokonaan irti ja selvitä erosta parhain päin.

Yhteenveto

Kaikki erot ovat erilaisia ja yhtä oikeaa prosessia miten selvitä erosta ei ole olemassa. Eron tuska on kiistatonta, mutta paraneminen on mahdollista. Keskity omiin tarpeisiisi, puhu ystävillesi, etsi uusia merkityksiä elämästäsi ja muista itsehoito – sekä tarvittaessa hae apua ammattilaiselta. Näillä vinkeillä voit selvitä erosta!