Minkä ikäisenä voi ostaa kondomeja

Minkä ikäisenä voi ostaa kondomeja

Kun nuoret alkavat tutkia seksuaalisuuttaan ja tulla seksuaalisesti aktiiviseksi, heillä voi olla kysymyksiä ja huolenaiheita kondomien ostamisesta ja käytöstä. Yksi yleinen kysymys on, ovatko he liian nuoria ostamaan kondomia.

Osta kondomit netistä

Kondomien ostamisen ikäraja

Suomessa ei ole ikärajaa kondomien ostamiselle.

Itse asiassa, useimmissa maissa kondomien ostamisessa ei ole laillista ikärajaa. Kondomia pidetään lääketieteellisenä laitteena, joten niihin ei sovelleta ikärajoituksia. Joillakin apteekkeilla tai myymälöillä voi kuitenkin olla oma politiikka, joka koskee kondomien myyntiä selvästi alaikäisille.

Voit aina myös kysyä lisää kondomeista luotettavalta aikuiselta, kuten terveydenhuollon henkilökunnalta tai vanhemmalta.

Kondomien käytön merkitys

Kondomien käyttö on tärkeä osa turvallisen seksin harjoittamista. Kondomit ovat erittäin tehokkaita estämään sukupuoliteitse tarttuvia infektioita ja tahattomia raskauksia.

Kondomit pienentävät huomattavasti sukupuolitautien leviämisen riskiä. Lisäksi kondomit estävät tahattomia raskauksia tehokkaasti.

On tärkeää huomata, että kondomia tulisi käyttää joka kerta, kun harrastat seksiä iästäsi tai kumppanisi iästä riippumatta. Jos et ole varma, kuinka kondomia käytetään oikein, kysy apua terveydenhuolllsta.

Jos ostaminen nolostuttaa

Kondomien käytön tärkeydestä huolimatta monen mielestä niiden ostaminen nolostuttaa. Yksi tapa rikkoa tämä ikävä nolostumisleima on normalisoimalla kondomien käyttö ja keskustella siitä avoimesti. Puhuminen avoimesti voi auttaa vähentämään kondomien käytön häpeää ja hämmennystä.

Toinen tapa rikkoa tätä tunnetta on rohkaisemalla kouluja ja terveydenhuollon tarjoajia tarjoamaan koulutusta ja resursseja turvallisen seksin käytäntöihin, mukaan lukien kondomien käytön opetus. Kun nuorilla on pääsy oikeisiin tietoihin ja resursseihin, he tekevät todennäköisemmin tietoisia päätöksiä seksuaaliterveydestään.

UKK

K: Voinko ostaa kondomeja ilman vanhempieni lupaa?
V: Kyllä, kondomien ostamiselle ei ole laillista ikärajaa. Joissakin kaupoissa voi kuitenkin olla politiikkaa, joka koskee kondomien myyntiä alaikäisille.

K: Arvioivatko ihmiset minua kondomien ostamisesta?
V: On mahdollista, että jotkut ihmiset saattavat hieman katsoa sinua kondomien ostamisesta, mutta on tärkeää priorisoida turvaseksi.

K: Voinko käyttää kondomia suuseksiin?
V: Kyllä, kondomia voidaan käyttää suuseksiin ja se on suositeltavaa sukupuolitautien levittämisen riskin vähentämiseksi.

K: Mistä tiedän, onko kondomi vanhentunut?
V: Kondomien viimeinen käyttöpäivä on painettu pakkaukseen. On tärkeää tarkistaa vanhenemispäivä ennen kondomin käyttöä, koska vanhentuneet kondomit eivät ole yhtä tehokkaita.

K: Voinko ostaa kondomeja, jos olen alle 18-vuotias?
V: Kyllä, Suomessa ei ole ikärajaa kondomien ostamiselle.

K: Entä jos nolostun, kun ostan kondomia?
V: On täysin normaalia tuntea itsensä hermostuneeksi ostaessasi kondomia ensimmäistä kertaa. Muista kuitenkin, että suojan käyttäminen seksin aikana on tärkeä osa vastuullisuutta.

K: Pitääkö minun käyttää kondomia, jos käytän muuta ehkäisyä?
V: Vaikka käyttämäsi ehkäisymenetelmä voi olla tehokas raskauden estämisessä, se ei suojaa sukupuoliteitse tarttuvilta taudeilta. Kondomit ovat ainut ehkäisytapa, joka estää sukupuolitautien leviämisen.