Naisten seksuaaliterveyys

Naisten seksuaaliterveys – Usein Kysytyt Kysymykset (FAQ)

Naisten seksuaaliterveys kattaa erilaisia fyysisen, emotionaalisen ja psyykkisen hyvinvoinnin osa-alueita. Tämän UKK:n tarkoituksena on vastata yleisiin naisten seksuaaliterveyteen liittyviin kysymyksiin ja huolenaiheisiin, ja se kattaa esimerkiksi lisääntymisterveyden, seksuaalisen toiminnan, ehkäisyn ja paljon muuta.

1. Mitä on naisten seksuaaliterveys ja miksi se on tärkeää?

Naisten seksuaaliterveydellä tarkoitetaan hyvinvoinnin fyysisiä, emotionaalisia ja sosiaalisia puolia, jotka liittyvät seksuaaliseen toimintaan, ihmissuhteisiin ja lisääntymisterveyteen. Se on elintärkeää yleisen elämänlaadun, itsetunnon ja läheisten suhteiden kannalta.

2. Miten naisen kuukautiskierto toimii?

Naisen kuukautiskierto on kuukausittainen sarja hormonaalisia muutoksia, jotka valmistelevat kehoa raskauteen. Se kestää tyypillisesti noin 28 päivää ja siihen liittyy munasolun vapautuminen (ovulaatio), kohdun limakalvon paksuuntuminen ja kuukautiset, jos raskautta ei tapahdu.

3. Mikä on ovulaatio ja milloin se tapahtuu?

Ovulaatio tarkoittaa kypsän munan vapautumista munasarjoista, mikä tapahtuu yleensä kuukautiskierron puolivälissä tai noin 14 päivää ennen seuraavien kuukautisten alkamista.

4. Mikä on premenstruaalinen oireyhtymä (PMS)?

PMS viittaa joukkoon fyysisiä ja emotionaalisia oireita, joita jotkut naiset kokevat kuukautisia edeltävinä päivinä. Yleisiä oireita ovat mielialan vaihtelut, turvotus, rintojen arkuus ja väsymys.

5. Miten voin hallita PMS-oireita?

PMS:n hallintaan voi sisältyä elämäntapamuutoksia (esim. säännöllistä liikuntaa, tasapainoista ruokavaliota), rentoutumistekniikoita ja reseptivapaita lisäravinteita ja lääkkeitä tai reseptilääkkeitä oireiden lievittämiseksi.

6. Mikä on kuukautiskiertohäiriö, ja mitkä ovat yleisiä tyyppejä?

Kuukautishäiriöt ovat tiloja, jotka vaikuttavat naisen kuukautisten säännöllisyyteen, tiheyteen tai voimakkuuteen. Yleisiä häiriöiden tyyppejä ovat runsaat kuukautiset (menorragia), epäsäännölliset kuukautiset ja kivuliaat kuukautiset (dysmenorrea).

7. Kuinka voin seurata kuukautiskiertoani?

Kuukautiskierron seuranta voi auttaa ennustamaan ovulaation ja suunnittelemaan raskautta tai ehkäisyä. Menetelmiä ovat kalenterin, mobiilisovellusten tai erityisten hedelmällisyyden seurantalaitteiden käyttö.

8. Mikä on endometrioosi ja miten se vaikuttaa naisten seksuaaliterveyteen?

Endometrioosi on tila, jossa kohdun limakalvoa muistuttava kudos kasvaa kohdun ulkopuolelle. Se voi aiheuttaa vakavaa lantion kipua, kivuliasta yhdyntää ja hedelmällisyysongelmia.

9. Onko hormonaalisen ehkäisyn ja seksuaaliterveyden välillä yhteyttä?

Hormonaaliset ehkäisyvälineet, kuten ehkäisypillerit, laastarit ja injektiot, voivat vaikuttaa naisen kuukautiskiertoon ja seksuaaliseen halukkuuteen. Keskustele mahdollisista sivuvaikutuksista terveydenhuollon tarjoajan kanssa valitessasi ehkäisyä.

10. Mitkä ovat yleisiä ehkäisymenetelmiä?

Ehkäisymenetelmiä ovat hormonaaliset menetelmät, estemenetelmät (esim. kondomit, kalvot), kohdunsisäiset laitteet (IUD), sterilisaatio, hedelmällisyystietoisuusmenetelmät ja hätäehkäisy.

11. Mikä hätäehkäisy on ja milloin sitä tulee käyttää?

Hätäehkäisy on ehkäisymenetelmä, jota käytetään suojaamattoman seksin tai ehkäisyn epäonnistumisen jälkeen raskauden ehkäisemiseksi. Se tulee ottaa mahdollisimman pian tapahtuman jälkeen.

12. Mikä on polykystinen munasarjaoireyhtymä (PCOS)?

PCOS on hormonaalinen häiriö, joka voi johtaa epäsäännöllisiin kuukautisiin, liiallisiin androgeenihormoneihin ja kystiin munasarjoissa. Se voi vaikuttaa hedelmällisyyteen ja aiheuttaa muita terveysongelmia.

13. Miten PCOS diagnosoidaan ja hoidetaan?

Diagnoosi perustuu oireisiin, fyysisiin kokeisiin ja testeihin (esim. verikokeet, ultraääni). Hoitovaihtoehtoja ovat elämäntapamuutokset, hormonihoito ja hedelmällisyyshoidot.

14. Mitä vaginismi on ja miten se vaikuttaa seksuaaliterveyteen?

Vaginismi on tila, jossa emättimen aukon ympärillä olevat lihakset supistuvat tahattomasti, mikä tekee emättimeen tunkeutumisesta kivuliasta tai mahdotonta. Se voi vaikuttaa seksuaaliseen toimintaan ja läheisyyteen.

15. Voidaanko vaginismia hoitaa?

Kyllä, vaginismi on hoidettavissa. Hoito voi sisältää fysioterapiaa, neuvontaa, asteittaista herkkyyden vähentämistä ja lantion lihaksia rentouttavia harjoituksia.

16. Mikä on bakteerivaginoosi (BV) ja miten sitä hoidetaan?

BV eli bakteerivaginoosi on yleinen emätintulehdus, jonka aiheuttaa bakteerien epätasapaino. Se voi aiheuttaa oireita, kuten epätavallista vuotoa ja hajua. Hoito sisältää tyypillisesti terveydenhuollon tarjoajan määräämiä antibiootteja.

17. Mitä vulvodynia on ja miten se vaikuttaa seksuaaliterveyteen?

Vulvodynia on kroonista kipua tai epämukavuutta vulvassa (ulkoisissa sukupuolielimissä), joita voidaan kokea yhdynnän aikana. Se voi vaikuttaa seksuaaliseen hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin.

18. Miten vulvodynia diagnosoidaan ja hoidetaan?

Diagnoosi sisältää muiden ulkosynnyttimien kivun syiden sulkemisen pois fyysisen tutkimuksen ja sairaushistorian avulla. Hoitovaihtoehtoja voivat olla paikalliset lääkkeet, fysioterapia ja psykoterapia.

19. Mikä on naisten seksuaalinen toimintahäiriö (FSD)?

FSD viittaa useisiin jatkuviin seksuaalisiin ongelmiin, jotka vaikuttavat naisiin, mukaan lukien alhainen libido, kiihottumisvaikeudet ja kipu yhdynnän aikana.

20. Voivatko stressi ja mielenterveys vaikuttaa naisten seksuaaliterveyteen?

Kyllä, stressi, ahdistus, masennus ja muut mielenterveysongelmat voivat vaikuttaa seksuaaliseen haluun ja toimintaan. Tuen tai terapian hakeminen voi auttaa hallitsemaan näitä huolenaiheita.

21. Mikä on vaihdevuodet ja miten se vaikuttaa naisten seksuaaliterveyteen?

Vaihdevuodet on luonnollinen biologinen prosessi, joka merkitsee kuukautisten päättymistä. Se voi aiheuttaa oireita, kuten kuumia aaltoja, emättimen kuivuutta ja seksuaalisen halun muutoksia.

22. Miten naiset voivat hallita vaihdevuosien oireita, jotka vaikuttavat seksuaaliterveyteen?

Vaihdevuosien oireiden hallintaan voi sisältyä hormonihoitoa, elämäntapamuutoksia, liukuvoiteita ja kosteusvoiteita emättimen kuivuuteen sekä yhteydenpitoa terveydenhuollon tarjoajan kanssa.

23. Mikä on synnytyksen vaikutus seksuaaliterveyteen?

Synnytys voi aiheuttaa tilapäisiä muutoksia emättimen sävyssä ja lantionpohjan lihaksissa. Kegel-harjoitukset ja lantionpohjan hoito voivat auttaa palautumisessa.

24. Voiko imetys vaikuttaa seksuaaliterveyteen?

Imetys voi johtaa hormonaalisiin muutoksiin, jotka vaikuttavat libidoon ja emättimen kostumiseen joillakin naisilla. Nämä vaikutukset ovat yleensä tilapäisiä.

25. Mikä on klitoriksen rooli seksuaalisessa kiihottumisessa ja tyytyväisyydessä?

Klitoris on erittäin herkkä elin, joka vastaa monien naisten seksuaalisesta kiihotuksesta ja nautinnosta. Sen anatomian ja stimulaatiotekniikoiden ymmärtäminen voi lisätä seksuaalista tyydytystä.

26. Mitä on naisten sukupuolielinten silpominen (FGM) ja miksi se on seksuaaliterveyden kannalta huolenaihe?

FGM tarkoittaa naisten ulkoisten sukuelinten osittaista tai täydellistä poistamista ei-lääketieteellisistä syistä. Se voi johtaa vakaviin fyysisiin ja psyykkisiin seurauksiin, mukaan lukien seksuaalinen toimintahäiriö ja kipu.

27. Voivatko elämäntapavalinnat, kuten ruokavalio ja liikunta, vaikuttaa naisten seksuaaliterveyteen?

Kyllä, terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja stressinhallinta voivat vaikuttaa myönteisesti naisten seksuaaliseen terveyteen, mukaan lukien libido ja yleinen hyvinvointi.

28. Kuinka naiset voivat kertoa seksuaalisista haluistaan ja rajoistaan kumppanilleen?

Avoin ja rehellinen kommunikointi kumppanien kanssa on välttämätöntä terveelle ja tyydyttävälle seksisuhteelle. Haluista, rajoista ja huolenaiheista keskusteleminen edistää ymmärrystä ja suostumusta.

29. Mitä seksuaalinen suostumus on ja miksi se on ratkaisevaa?

Suostumus on vapaaehtoinen sopimus seksuaaliseen toimintaan. On tärkeää varmistaa, että kaikki seksuaalinen vuorovaikutus on turvallista, kunnioittavaa ja tapahtuu yhteisymmärryksessä.

30. Mitä resursseja on naisille, jotka etsivät lisätietoa seksuaaliterveydestä?

Hyvämaineisia resursseja ovat terveydenhuollon tarjoajat, seksuaaliterveysklinikat, naisten terveysjärjestöt ja kirjat, joista naiset voivat löytää luotettavaa tietoa ja tukea seksuaaliterveysongelmiinsa.

31. Mikä on säännöllisten gynekologisten tarkastusten merkitys?

Säännölliset gynekologiset tarkastukset ovat välttämättömiä erilaisten terveysongelmien, kuten kohdunkaulan syövän, sukupuolitautien (STI) havaitsemiseksi ja ehkäisemiseksi sekä lisääntymisterveyden seurannassa.

32. Kuinka usein naisten tulee ottaa Papa-kokeita ja mammografiatutkimuksia?

Papa-kokeiden ja mammografioiden tiheys riippuu iästä ja yksilöllisistä riskitekijöistä. Suomessa naiset saavat kutsun papa-seulontaan viiden vuoden välein 30–60 vuoden iässä. Joissakin kunnissa kutsutaan myös 25 ja 65-vuotiaat seulontaan. Vastaavasti Suomessa mammografia-tutkimukseen kutsutaan 50-69 vuotiaat naiset noin kahden vuoden välein

33. Mitkä ovat yleisiä merkkejä sukupuolitaudeista naisilla?

Yleisiä sukupuolitautioireita naisilla ovat epätavallinen emätinvuoto, sukupuolielinten kutina tai epämukavuus, kipu seksin aikana ja vatsakipu. Jotkut sukupuolitaudit voivat kuitenkin olla oireettomia, mikä korostaa säännöllisen testauksen tärkeyttä.

34. Miten naiset voivat vähentää sukupuolitautien saamisen riskiä?

Sukupuolitautien riskin vähentämiseen kuuluu turvaseksin harjoittaminen (kondomien käyttäminen), HPV-rokotteen ottaminen ja säännöllinen sukupuolitautiseulonta.

35. Mitkä ovat yleisiä ehkäisymenetelmiä naisille?

Naisten ehkäisyvaihtoehtoja ovat ehkäisypillerit, ehkäisylaastarit, kohdunsisäiset laitteet (IUD), emätinrenkaat, ehkäisyruiskeet ja implantit. Tietysti kondomit ovat tärkein ja paras ehkäisyväline.

36. Miten ehkäisypillerit toimivat ja mitkä ovat mahdolliset sivuvaikutukset?

Ehkäisypillerit sisältävät hormoneja, jotka estävät ovulaation ja sakeuttavat kohdunkaulan limaa estääkseen siittiöiden pääsyn munasoluun. Sivuvaikutuksia voivat olla pahoinvointi, rintojen arkuus ja mielialan muutokset.

37. Mikä on kierukka ja kuinka kauan se tarjoaa ehkäisyn?

Kierukka on pieni, T-muotoinen laite, joka asetetaan kohtuun raskauden estämiseksi. Tyypistä riippuen kierukka voi tarjota ehkäisyä kolmesta kymmeneen vuodeksi.

38. Voivatko naiset tulla raskaaksi käyttäessään ehkäisyä?

Vaikka ehkäisyvälineet ovat oikein käytettyinä erittäin tehokkaita, raskauden riski on silti olemassa. Käyttäjän virhe, vuorovaikutus lääkkeiden kanssa tai tietyt sairaudet voivat vaikuttaa ehkäisytehoon.

39. Mikä on aamupäiväpilleri ja milloin sitä tulisi käyttää?

Aamupäiväpilleri on hätäehkäisymuoto, jota käytetään raskauden estämiseen suojaamattoman seksin tai ehkäisyn epäonnistumisen jälkeen. Se tulee ottaa mahdollisimman pian, mutta tehokkaimmin 72 tunnin kuluessa.

40. Miten imetys vaikuttaa hedelmällisyyteen ja ehkäisytarpeisiin?

Imetys voi toimia luonnollisena ehkäisymuotona, mutta se ei ole idioottivarma. Imetyksen amenorrea (kuukautisten puuttuminen) vähentää hedelmällisyyttä, mutta naisten tulee keskustella ehkäisyvaihtoehdoista terveydenhuollon tarjoajan kanssa.

41. Mikä on hiivatulehdus ja miten sitä hoidetaan?

Hiivatulehdus on yleinen emätintulehdus, jonka aiheuttaa hiivan liikakasvu. Se voi aiheuttaa kutinaa, vuotoa ja epämukavuutta. Hoito sisältää tyypillisesti sienilääkkeitä.

42. Kuinka naiset voivat käsitellä seksuaalista kipua tai epämukavuutta?

Naisten, jotka kokevat seksuaalista kipua tai epämukavuutta, tulee ottaa yhteyttä terveydenhuollon tarjoajaan taustalla olevien syiden tunnistamiseksi ja korjaamiseksi. Hoitovaihtoehtoja voivat olla terapia, lääkkeet tai fysioterapia.

43. Mikä on lantionpohjan rooli seksuaaliterveydessä?

Lantionpohjan lihaksilla on ratkaiseva rooli seksuaalisessa toiminnassa ja nautinnossaa. Kegel-harjoitukset ja fysioterapia voivat auttaa vahvistamaan näitä lihaksia.

44. Mikä on seksuaalisen halun ristiriita ihmissuhteissa?

Seksuaalisten halujen ristiriita syntyy, kun kumppanien seksuaalinen halu on erilainen. Avoin kommunikointi ja kompromissit ovat välttämättömiä tämän ongelman ratkaisemiseksi ihmissuhteissa.

45. Voivatko naiset kokea useita orgasmeja, ja mitkä tekijät vaikuttavat orgasmin voimakkuuteen?

Kyllä, jotkut naiset voivat kokea useita orgasmeja yhden seksuaalisen aktin aikana. Orgasmin voimakkuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat fyysiset ja emotionaaliset tekijät, rentoutuminen ja kiihottuminen.

46. Mikä on liukuvoiteiden rooli seksuaaliterveydessä?

Liukuvoiteet ja emättimen kosteusvoiteet voivat auttaa lievittämään emättimen kuivuutta ja epämukavuutta seksin aikana. Ne ovat erityisen hyödyllisiä vaihdevuosien aikana tai synnytyksen jälkeen naisille.

47. Kuinka naiset voivat säilyttää terveen kehonkuvan ja seksuaalisen itseluottamuksen?

Terveen kehonkuvan ja seksuaalisen itseluottamuksen ylläpitäminen edellyttää itsensä hyväksymistä, positiivista itsestään puhumista ja avointa kommunikointia kumppanien kanssa. Myös tuen tai terapian hakeminen voi auttaa.

48. Mikä on vaihdevuosien vaikutus seksuaaliterveyteen, ja miten naiset voivat hallita oireita?

Vaihdevuodet voivat aiheuttaa oireita, kuten kuumia aaltoja, emättimen kuivuutta ja seksuaalisen halun muutoksia. Hallinto voi sisältää hormonihoitoa, voiteluaineita ja yhteydenpitoa terveydenhuollon tarjoajan kanssa.

49. Miten naiset voivat navigoida seksuaaliterveyteen ja läheisyyteen raskauden aikana ja sen jälkeen?

Kommunikointi kumppaneiden kanssa, fyysisten muutosten hyväksyminen ja opastuksen hakeminen terveydenhuollon tarjoajilta ovat välttämättömiä seksuaaliterveyden ylläpitämiseksi raskauden aikana ja sen jälkeen.

50. Onko olemassa erityisiä tukiresursseja naisille, jotka käsittelevät seksuaaliterveysongelmia?

Tukiresursseja ovat terveydenhuollon tarjoajat, gynekologit, seksuaaliterveysklinikat, terapeutit ja naisten terveysjärjestöt, jotka tarjoavat tietoa ja ohjeita seksuaaliterveysongelmiin.