Parisuhde ahdistaa

Parisuhde ahdistaa? Lue vinkit selviytymiseen ja tilanteen ratkomiseen

Vaikka ihmissuhteet ovat usein ilon ja kannustuksen lähde, ne voivat myös tuoda mukanaan ahdistusta ja epämukavuutta. Me pohdimme seuraavaksi miten tilanteesta selviää, kun parisuhde ahdistaa.

Tunnista suhteen häiriö

Niin sanottu parisuhdehäiriö voi ilmetä monilla tavoilla, kuten jatkuvana riitelynä, tunnekylmyytenä ja vetäytymisenä tai yleisellä levottomuudella arjessa. Mikäli haluat korjata suhteesi, ensin on tärkeää paikantaa ne ongelmat, jotka aiheuttavat tuskaa suhteellesi.

Panosta viestintään

Yleensä ahdistukseen auttaa puhuminen. Ja tehokas viestintä on muutenkin terveen suhteen kulmakivi. Jos kommunikaatio katkeaa, väärinkäsitykset ja turhautuminen voivat kärjistyä tuskaksi. Sitten alkaa koko parisuhde ahdistaa. Harjoittele itse aktiivista kuuntelua, empatiaa ja avointa dialogia. Pyydä kumppaniasi istumaan kanssasi alas ja juttelemaan kaikesta parisuhteeseen liittyvästä.

Pyri hallitsemaan ulkoista stressiä

Yksi suuri ahdistuksen tekijä ja riitojen aiheuttaja on ulkoinen stressi. Joko ulkoinen stressi saa sinut ahdistumaan koko elämästäsi ja näin myös parisuhteestasi tai vaihtoehtoisesti kumppanisi saattaa olla niin stressaantunut, että se vaikuttaa teidän parisuhteeseenne. Ulkoiset stressitekijät, kuten työpaineet tai taloudelliset vaikeudet, vaikuttavat siis suhteeseesi. Jos itse stressin synnyttäjää (esim. työtä) ei voida muuttaa mitenkään, kannattaa parisuhteessa panostaa yhteiseen stressinhallintaan: yhteiset harrastukset, yhteinen aika luonnossa kävellen, yhteiset hetket TV:n ääressä toisianne hieroen tai esimerkiksi yhteinen meditaatio tai jooga ovat loistavia tapoja purkaa ja hallita stressiä.

Tunneyhteyden löytäminen uudestaan

Ajan myötä parit voivat ajautua eroon emotionaalisesti. Paras tapa löytää yhteinen kipinä uudelleen on laatuajan viettäminen yhdessä. Sopikaa esimerkiksi, että kerran viikossa (vaikka to tai la) käytte yhdessä treffeillä. Järjestätte lapset aina kerran viikossa hoitoon ja jätätte muut harrastukset ja työt taka-alalle. Yhteinen laatuaika saa teidät jälleen avautumaan paremmin toisillenne.

Luottamus

Luottamusongelmat voivat johtaa myös johtaa siihen, että parisuhde ahdistaa. Luottamuksen palauttaminen vaatii läpinäkyvyyttä, rehellisyyttä ja johdonmukaisia toimia ajan mittaan. Jos luottamus on siis kertaalleen menetetty, vaatii se huimasti töitä palautuakseen. Luottamuksen rakentamiseen avoimuus ja rehellisyys ovat tärkeimmät työkalusi. Älä anna toiselle syitä epäillä itseäsi.

Hae tarvittaessa apua ammattilaisilta

Jos parisuhde ahdistaa aivan liikaa, harkitse terapiaa. Voit esimerkiksi ensin käydä itse terapeutin juttusilla, jos kumppanisi pyytäminen mukaan tuntuu vaikealta. Terapeutti voi tarjota ohjausta, opettaa kommunikaatiotaitoja ja auttaa sinua selviytymään syvemmistä kysymyksistä. Parisuhdeterapia, jossa pariskunnan molemmat osapuolet ovat läsnä, on oivallinen tapa edistää tervettä parisuhdetta.

Yhteenveto

Parisuhdeongelmat ovat normaaleita. Niitä on lähes kaikilla. Se, miten me käsittelemme ongelmia, ratkaisee parisuhteen menestyksen. Jos parisuhde ahdistaa, pyri tunnistamaan perimmäiset syyt ahdistukseen. Tämän jälkeen puhu avoimesti ja rehellisesti kumppanisi kanssa, priorisoi tarvitsemasi ratkaisut (olipa se omaa aikaa tai laatuaikaa kumppanin kanssa) ja tarvittaessa hae ammattiapua!