Ihmiskunnan historia on täynnä monenlaisia seksuaalisia käytänteitä, uskomuksia ja rituaaleja, jotka ovat vaihdelleet aikakausittain ja kulttuurista toiseen. Tämä artikkeli kutsuu lukijan matkalle läpi historian kiehtovimpien ja hulvattomimpien seksitapojen ja uskomusten maailmaan.
Rooman potenssiporsaat
Antiikin Roomassa seksuaalisuuteen liitettiin monenlaisia uskomuksia ja rituaaleja. Erityisesti miesten seksuaalisen suorituskyvyn parantamiseen pyrittiin erilaisilla keinoilla. Roomalaiset saattoivat esimerkiksi uhrata ”potenssiporsaita”, joiden uskottiin parantavan miesten kykyä rakasteluun. Käytännössä tämä tarkoittaa siis porsaan uhraamista Ceres-jumalattarelle. Uhrilahjoja annettiin etenkin osana häitä edeltäviä menoja. Miksi sitten nimen omaan porsas? Noh, naisten genitaaleista käytettiin tuohon aikaan slangisanaa ”porcus” eli ”possu”. Sana oli käytössä etenkin, kun vanhemmat naiset puhuivat nuoremmista naisista. Antiikin aikana seksuaalisuus oli monella tapaa vapaata ja esimerkiksi prostituutio oli täysin laillista.
Kamasutra syntyi 100-luvulla
Nimi on monelle tuttu, mutta tiesitkö, että Kamasutra on kirjoitettu noin 100-luvulla Intiassa? Kirjoittajaksi ajatellaan usein filosofi Mallanaga Vatsyayana. Omien sanojensa mukaan Vatsyayana hyödyntää kirjassa pitkää eroottisten kirjoitusten perinnettä – hän ei siis ole missään nimessä keksinyt kaikkea itse. Teksti on pääasiassa proosaa, jonka seassa on lyhyitä runo-osuuksia ja vuoropuhelua. Teksti on pääasiassa miehen näkökulmasta kirjoitettua. Moni ajattelee, että Kamasutra on vain opas seksiasennoista, mutta se on oikeasti laaja kuvaus aistinautinnoista ja elämästä. Kirjan seitsemän nidettä käsittelevät seksitaitojen lisäksi mm. hurskautta, neitsyen viettelemistä, lääketieteellisiä ja farmaseuttisia tapoja parantaa mieskuntoa sekä miten miehen tulee kohdella vaimojaan.
Keskiajan kondomit
Keskiajalla seksuaalisuus oli usein tabu. Vaikka Antiikin Roomassa kondomeja tiedetään käytettäneen, on kondomien käytöstä pimeältä keskiajalta vastaavasti melko vähän tietoa. Se tiedetään, että niiden valmistusmateriaalina saatettiin käyttää esimerkiksi eläinten suolia tai kangasta, mikä teki niistä melko epämukavia ja epämiellyttäviä. Lisäksi muslimien ja juutalaisten kirjoituksista on löydetty viittauksia miesten ehkäisykeinoihin. Teksteissä mainitaan muun muassa peniksen uittaminen tervassa sekä kikkelin dippailu sipulimehussa. Osassa tekstejä mainitaan myös kondomit, mutta tekstit ovat näiltä osin melko epäselviä ja ympäripyöreitä.
1700-luvun seksihuumeet
1700-luvun Euroopassa seksuaalisuuteen liittyi monenlaisia erikoisia huumausaineita ja tehosteaineita. Esimerkiksi ranskalaisten kerrotaan käyttäneen erityisiä ”rakkauden pikareita”, jotka sisälsivät erilaisia yrttejä ja ainesosia, joiden uskottiin lisäävän seksuaalista halua ja suorituskykyä. Nämä juomat saattoivat saada aikaan yllättäviä ja joskus koomisia seurauksia. Aikansa kuuluisin rakkausjuomien valmistaja lienee Madame de Montespan, joka muun muassa valmisti Kuningas Louis XIV:n aterioille rakkausjuomia ihmisten sisuskaluista, sammakoista, lepakoista, kuolleiden vauvojen verestä ja ihmisen luista. Historiankirjojen mukaan Madame de Montespan oli kuninkaan hovin ”johtava” kaunokainen ja erityisen kaunis.
1800-luvun uskomuksia
1800-luvulla kansanperinteet ja uskomukset olivat vahvasti läsnä myös seksuaalisuuteen liittyen. Esimerkiksi joissakin kulttuureissa uskottiin, että yölliset kummitukset ja henget voivat osallistua ihmisten seksuaaliseen kanssakäymiseen. Tämän vuoksi saatettiin kehittää erilaisia rituaaleja ja taikoja, joiden tarkoituksena oli suojella itseään näiltä yliluonnollisilta häiriötekijöiltä. Suomalaisten seksitavoista tiedetään myös jonkin verran tältä aikakaudelta. Muun muassa seksityö levisiä 1800-luvulla Suomessa kaikkialle kaupunkeihin. Se oli etenkin köyhien naisten toimeentulon keino. Lisäksi tuolloin tehtiin kupparatsioita, jossa sukupuolitautien tarkastuksiin pakotettiin naisia, joiden tiedoista poliisi sitten piti kirjaa. Seksistä maksaminen ja seksistä maksun ottaminen kriminalisoitiin Suomessa kokonaan vuonna 1889 (kriminalisointi lakkautettin 1937).
Nykyajan seksitrendit
Nykyäänkin seksuaalisuuteen liittyy monenlaisia trendejä ja ilmiöitä, joista osa voi tuntua jopa huvittavilta. Esimerkiksi erilaiset tantriset seksikäytännöt ja kumppanuusjuomat voivat herättää hymyä monen huulille. Lisäksi sosiaalisen median vaikutus on tuonut mukanaan uudenlaisia seksuaalisia trendejä ja haasteita, jotka saattavat tuntua sekä kiehtovilta että koomisilta. Seksuaalisuus on kuitenkin pitkän tabu-vaiheen jälkeen jälleen avautumassa ja laajenemassa. Maailma ja keskustelu ovat avautumassa ja muuttumassa sallivammaksi ja kokeilevammaksi. Vähän kuten Antiikin aikoina.
Kaiken kaikkiaan seksuaaliset käytänteet eli ”seksitavat” ja uskomukset ovat olleet osa ihmiskunnan historiaa aina. Vaikka monet niistä saattavat tuntua nykyajan näkökulmasta hassuilta tai jopa naurettavilta, ne ovat olleet osa ihmisten pyrkimystä ymmärtää ja hallita seksuaalisuuttaan eri aikoina ja kulttuureissa. Ja vaikka nauru voi joskus olla paras lääke, on tärkeää myös kunnioittaa ja ymmärtää erilaisia seksuaalisia perinteitä ja niiden taustoja.