Mitä tarkoittaa incel

Mitä tarkoittaa incel? Tahaton selibaatti miehillä

Incel on lyhenne sanoista involuntary celibacy eli vastentahtoinen selibaatti tai tahaton selibaatti.

Incel viittaa miesten alakulttuuriin, joka uskoo, että he eivät pysty houkuttelemaan seksikumppaneita ja osallistumaan seksuaaliseen toimintaan. He siis itse uskovat, että eivät saa naisilta seksiä.

Incel-määritelmä

Termi ”incel” tarkoittaa siis henkilöä, joka on tahattomasti selibaatissa. Tämä tarkoittaa, että he haluavat harjoittaa seksuaalista toimintaa, mutta eivät ole pystyneet siihen. Vaikka jotkut saattavat yksinkertaisesti turhautua tai masentua tilanteestaan, termi ”incel” on alettu liittää erityisen myrkylliseen verkkoyhteisöön.

Incelit syyttävät selibaatistaan yleensä avoimesti naisia. Moni incel onkin jopa vihamielinen naisia kohtaan kokemastaan ”vääryydestä”.

Älä ole incel, löydä seksiseuraa netistä

Incel-liikkeen alkuperä

Incel-liike sai alkunsa verkkofoorumeilta, joissa miehet kokoontuivat valittamaan seksuaalisen menestyksen puutteesta. Näillä foorumeilla oli usein valmiiksi jo naisvihaa ja vihamielisyyttä naisia kohtaan. Esimerkiksi monet chanit (4chan, 8chan) on tunnettu inceleistään.

Uskomukset ja asenteet naisia kohtaan

Monet incelit uskovat, että naiset ovat heille seksuaalisen huomion ja kiintymyksen velkaa ja että heidän epäonnistumisensa naisten kanssa johtuu heidän ulkonäöstään, sosiaalisesta asemastaan tai muista tekijöistä, joihin he eivät voi vaikuttaa. Naisten tulisi vain hyväksyä ja haluta inceleitä. Kun näin ei käy, viha syntyy ja kasvaa.

Misogynialla on keskeinen rooli incel-liikkeessä, ja monet jäsenet syyttävät naisia oman seksuaalisen menestyksensä puutteesta ja ilmaisevat vihaa ja halveksuntaa naisia kohtaan.

Incel-liike tunnetaan myös väkivaltaisesta retoriikasta ja äärimmäisistä näkemyksistään. Jotkut jäsenet ovat olleet jopa vastuussa väkivaltaisuuksista, mukaan lukien joukkoampumisista ja terroriteoista.

Incel-liike on saanut vetovoimaa viime vuosina, erityisesti nuorten miesten keskuudessa, jotka tuntevat itsensä syrjäytyneiksi.

Tahattoman selibaatin psykologinen vaikutus

Tahattomalla selibaatilla voi olla merkittävä vaikutus ihmisen mielenterveyteen ja hyvinvointiin, mikä johtaa turhautumisen, yksinäisyyden ja sosiaalisen eristäytymisen tunteisiin.

Jos sinä tai joku tuttusi kamppailee yksinäisyyden, turhautumisen tai sosiaalisen eristäytymisen tunteiden kanssa, on tärkeää hakea apua. Saatavilla on erilaisia resursseja, mukaan lukien neuvontaa ja tukiryhmiä.

Suomessa pääsee nopeasti myös puhumaan psykologin tai terapeutin kanssa.

Incel-liike on oiva esimerkki myrkyllisestä maskuliinisuudesta – uskomuksista ja asenteista, jotka vahvistavat haitallisia sukupuolistereotypioita ja edistävät naisten ja muiden syrjäytyneiden ryhmien alistamista.

Kohti osallistavampaa maailmaa

Työskentelemällä osallistavamman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan luomiseksi voimme torjua myrkyllisiä asenteita ja uskomuksia, jotka ovat incel-liikkeen taustalla. Tämä tarkoittaa haitallisten sukupuolistereotypioiden haastamista ja työtä sellaisen maailman luomiseksi, jossa jokaisella on mahdollisuus elää onnellista ja täyttä elämää.