Seksi ja stressi: parhaat vinkit stressittömään elämään

Nopeatempoisessa ja vaativassa elämässämme stressistä on tullut lähes jatkuva kumppani monelle. Stressin vaikutus yleiseen hyvinvointiimme on selvästi negatiivinen – ja samalla se vaikuttaa myös seksielääämme. Stressi voi vaikuttaa muun muassa haluun, kiihottumiseen ja yleiseen seksuaaliseen tyytyväisyyteen.

Tiede ja stressi

Stressi laukaisee kortisolin ja adrenaliinin vapautumisen, mikä voi vähentää seksuaalista halua. Lisääntynyt stressitaso voi häiritä myös hormonitasapainoa, mikä vaikuttaa libidoon. Kun stressi pitkittyyää, alkaa kehoassa tapahtua muitakin muutoksia, jotka pitkän päälle voivat pahimmillaan viedä ihmiseltä kaikki seksihalut.

Stressi voikin johtaa libidon heikkenemiseen, miesten erektiohäiriöihin, emättimen kuivumiseen naisilla ja vaikeuksiin saavuttaa orgasmia. Stressin aiheuttama emotionaalinen rasitus voi myös luoda katkoksia ja kitkaa kumppanien välillä, mikä entisestään vähentää tyytyväisyyttä seksielämään.

Näin noidankehä on valmis.

Stressi lisää seksuaalista tyytymättömyyttä mikä taas lisää stressiä. Turhautuminen lisääntyy ja tyytymättömyys kasvaa. Jälleen stressi lisääntyy. Ongelmat kasaantuvat. Siksi stressikierre kannattaa katkaista vielä kun sen voi.

Avoin keskustelu on kaiken A ja O

Avoin ja rehellinen viestintä stressistä ja sen vaikutuksista seksielämään on välttämätöntä. Huolien jakaminen ja tuen hakeminen kumppaniltasi voi vahvistaa sidettäsi. Ymmärrys ja hyväksyntä vähentävät stressin oireita.

Muita apuvälineitä stressin hoitoon

Harrasta aktiviteetteja, jotka edistävät rentoutumista ja vähentävät stressiä. Varaa aikaa esimerkiksk meditaatioon, syvähengitysharjoituksiin tai sinulle iloa tuovien harrastusten harjoittamiseen. Joskus liian kova fyysinen treeni voi pahentaa stressin oireita, kun kroppa on jo muutenkin kovilla. Tällöin esimerkiksi rennot kävelyt tai jooga voivat olla paljon parempia vaihtoehtoja kuin pakolla runttaaminen kuntosalilla tai HIIT-treenit.

Harjoittele myös mindfulnessia sekä seksuaalisten kokemusten aikana että niiden ulkopuolelle. Tämä tapahtuu tietoisesti keskittymällä nykyhetkeen ja kehossasi oleviin tuntemuksiin. Kiinnitä huomiota tuntemaasi iloon, tapahtuipa se missä tahansa..

Ruokavaliolla voi myös olla suuri vaikutus stressin hoidossa. Valitse siis terveellisiä ruokia, jotka tekevät kehollesi hyvää.

Luo seksuaalinen yhteys uudestaan

Luo tunnelmaa läheisyyteen luomalla teille kutsuva tila. Himmennä valot, käytä tuoksukynttilöitä, soita pehmeää musiikkia ja harkitse esimerkiksi sensuellin hieronnan antamista.

Lisäksi yksi tapa sytyttää himon liekit uudestaan on uuden kokeileminen. Tuo vaihtelua ja jännitystä seksuaalisiin kokemuksiisi kokeilemalla uusia asentoja tai sisällyttämällä aktiin uusia seksileluja. Uusi innostaa!

Hae ajoissa apua

Jos stressiin liittyvät seksuaaliset huolenaiheet jatkuvat, harkitse ammattiavun hakemista seksiterapeutilta tai neuvonantajalta. He voivat tarjota ohjeita, tekniikoita ja strategioita, jotka on räätälöity sinun tarpeisiisi. He auttavat sinua navigoimaan haasteiden läpi ja vahvistamaan yhteyttä kumppaniisi.

Yhteenveto

Stressin ei tarvitse estää seksuaalisia kokemuksiasi. Stressiä voidaan hallita ja jopa muuttaa se mahdollisuudeksi syvempään läheisyyteen. Ymmärtämällä stressin vaikutuksen seksuaalisuuteen, voit reagoida ajoissa ja pyrkiä parantamaan läheisyyttä ja nautintoa ennen kuin stressikierre on valmis. Muista, ettäavoin viestintä on avain stressin hoitoon ja hyvään seksiin.