Seksuaalinen turhautuminen parisuhteessa

Seksuaalinen turhautuminen parisuhteessa? Näin selviät!

Seksuaalinen turhautuminen on yleinen haaste, jonka monet parit kohtaavat suhteissaan. Se voi johtua useista tekijöistä, kuten erilaisesta libidosta, stressistä tai ratkaisemattomista konflikteista. Mikä tahansa syy onkin, se on varmasti selvitettävissä. Lue alta vinkit ja ajatuksiamme seksuaalisesta turhautumisesta parisuhteessa.

Älä turhaudu, masturboi!

Miten tunnistaa seksuaalinen turhautuminen?

Seksuaalinen turhautuminen voi ilmetä läheisyyden puutteena, lisääntyneenä jännityksenä pariskunnan välillä tai ajoittaisena (tai jatkuvana) pettymyksen tunteena. On erittäin tärkeää tunnustaa nämä tunteet ja keskustella niistä avoimesti ratkaisujen löytämiseksi. Jos siis sinusta tuntuu, että sinua ei kosketeta riittävästi tai ette muuten ole läheisiä, voi se olla ensimmäinen merkki seksuaalisesta turhautumisesta. Tietysti seksin puute on yksinkertaisin ja selvin merkki tilanteesta, jossa muutos on varmasti paikallaan.

Syyt?

Vain sinä voit oikeastaan tietää ja määrittää ne. Tutki ja pohdi siis itse seksuaalisen turhautumisen taustalla olevia syitä. Onko kyse fyysisistä ongelmista (esim. erektio-ongelmat miehellä, kiihottumiseen liittyvät ongelmat naisella, jne)? Onko tunnesiteenne katkennut? Onko jommallakummalla tai molemmilla tavallista enemmän stressiä? Tai onko jokin ulkoinen asia vaikuttanut suhteeseenne viime aikoina?

Viestintä on avain ratkaisuun

Avoin ja rehellinen viestintä on välttämätöntä. Jaa tunteesi, huolesi ja toiveesi kumppanisi kanssa syyttelemättä ja tuomitsematta. Vain ottamalla ongelman ns. ”pöydälle” ja avoimesti kekustelemalla, voitte alkaa ratkaista sitä.

Keskustellessa on tärkeää tuntea olonsa turvalliseksi. Varmista siis, että molemmat kumppanit tuntevat olonsa mukavaksi. Älä kritisoi tai agitoi toista osapuolta millään tavalla. Pyri ymmärtämään hänen mielipiteensä ja kerro hänelle, että olet kuullut ja ymmärtänyt hänen huolenaiheensa.

Jos seksuaalinen turhautuminen jatkuu, voi keskustelu olla helpompi käydä ammattilaisen avustuksella. Harkitse siis tarvittaessa ohjauksen hakemista terapeutilta tai seksiterapeutilta. He voivat tarjota oivalluksia ja strategioita taustalla olevien ongelmien ratkaisemiseksi.

Ehdota jotakin uutta

Toisinaan seksuaalinen turhautuminen voi johtua tylsistymisestä ja kokeilemisen puutteesta. Yritä tuoda jotakin täysin uutta seksuaalisiin kokemuksiisi. Ehdota kumppanillesi siis uusia aktiviteetteja: roolileikit, fantasiat ja uudet seksilelut voivat auttaa sinua herättämään molempien halut uudestaan.

Aseta läheisyys ensisijaiseksi

Läheisyyden ei aina tarvitse johtaa yhdyntään. Läheisyys voi olla läheisyyttä vain sen itsensä takia. Keskity henkiseen ja fyysiseen läheisyyteen halailemalla, suutelemalla tai vaikka hieronnalla (se voi olla aistillista tai ihan vain perinteistä niskahierontaa TV:n katselun ohessa). Tee pieniä tekoja arjessa. Halaa, kun kuljet toisen ohi. Hipaise hänen kättään tai olkapäätään. Pidä häntä kädestä, kun kuljette ulkona.

Ota stressi hallintaan

Ulkoiset stressitekijät voivat edistää seksuaalista turhautumista. Tee yhteistyötä kumppanisi kanssa stressin vähentämiseksi. Tietysti stressitekijöiden poistaminen on ensisijainen ratkaisu, mutta aina tämä ei ole mahdollista. Tällaisissa tilanteissa yhteinen liikunta, saunominen, meditaatio tai muut yhteiset harrastukset voivat auttaa rentoutumaan. Huomaathan, että alkoholia ei kannata käyttää stressin purkamiseen, sillä se yleensä päinvastoin pahentaa tilannetta sekä sängyssä että stressissä.

Panosta romantiikkaan

Se ei aina ole mitenkään helppoa, mutta ottamalla romantiikan erilliseksi tavoitteeksi, voit saada ihmeitä aikaiseksi. Suunnittele esimerkiksi treffi-iltoja säännöllisesti (vaikkapa joka keskiviikko tai lauantai). Sisällytä treffi-iltaan jotain yhteistä tekemistä kuten kokkailua, ulkona syömistä, elokuvissa käyntiä, kylpylävierailu, hierontaa tai vaikka pieni kävelylenkki luonnossa. Myös maiseman vaihto voi auttaa romantiikan löytymisessä: pieni viikonloppuloma kotimaassa tai ulkomailla voi auttaa asiaa.

Ole kärsivällinen

Seksuaalisen turhautuminen parisuhteessa ei yleensä ratkea päivässä tai parissa, vaan sen käsitteleminen vie aikaa. Olkaa siis molemmat kärsivällisiä toisianne kohtaan ja harjoittelkaa myös empatiaa. Pienet askeleet kohti parempaa huomista auttavat teitä jaksamaan ja rakentamaan läheisyyttä ja seksuaalista tyydytystä jälleen uudestaan.

Voiko seksuaalinen turhautuminen olla merkki syvemmistä ongelmista?

Joskus seksuaalinen turhautuminen voi olla oire ratkaisemattomista konflikteista, tunnepuolen liiallisesta etäisyydestä tai taustalla olevista muista ihmissuhteista. On tärkeää selvittää perimmäiset syyt.

Mistä tietää, että kumppani on seksuaalisesti turhautunut parisuhteessa?

Seksuaalisen turhautumisen tunnistaminen kumppanissa vaatii yhdistelmän tarkkaavaisuutta, avointa viestintää ja tietoisuutta käyttäytymisen muutoksista. Yksi havaittavissa oleva merkki voi olla nimenomaan seksuaalisen aktiivisuuden väheneminen tai muutos asenteessa läheisyyttä kohtaan.

Jos kumppanisi näyttää välinpitämättömältä seksistä tai välttää keskusteluja seksisuhteestasi, se voi olla merkki seksuaalisesta turhautumisesta. Kokeile siis aloittaa keskustelu seksistä ja katso miten hän reagoi.

Kiinnitä lisäksi huomiota mielialan tai ärtyneisyyden muutoksiin, sillä ilmaisematon seksuaalinen turhautuminen parisuhteessa voi ilmetä tunnevaihteluina. Jos kumppanisi näyttää jännittyneeltä, stressaantuneelta tai helposti kiihtyneeltä, nämä voivat olla merkkejä siitä, että hän kokee seksuaalista turhautumista.

Viestintä on avainasemassa kumppanisi tunteiden ymmärtämisessä, joten luo heille turvallinen tila ilmaista toiveitaan, huolenaiheitaan ja tarpeitaan. Kannusta avoimia ja tuomitsemattomia keskusteluja seksuaalisesta suhteestasi ja ole vastaanottavainen heidän ajatuksilleen ja tunteillesi.

Esitä suoria kysymyksiä heidän tyytyväisyydestään intiimiin seksielämäänne ja kuuntele aktiivisesti heidän vastauksiaan. Toistenne odotusten, toiveiden ja rajojen ymmärtäminen on ratkaisevan tärkeää parisuhteen seksuaaliseen turhautumiseen puuttumisessa.

Tee yhteistyötä ratkaisujen löytämiseksi, olipa kyseessä sitten uusien asioiden kokeileminen makuuhuoneessa, ammattiavun hakeminen tai turhautumista mahdollisesti aiheuttavien taustalla olevien ongelmien ratkaiseminen. Luottamuksen rakentaminen ja avoimen viestinnän edistäminen ovat olennaisia askeleita terveen ja tyydyttävän seksisuhteen ylläpitämisessä.

Yhteenveto

Seksuaalinen turhautuminen parisuhteessa on yllättävän yleistä. Sen käsitteleminen avoimesti keskustelemalla, pikkuhiljaa romantiikkaa ja läheisyyttä rakentamalla sekä halulla tehdä yhteistyötä, johtaa hyvään lopputulokseen! Mikäli kotikonstit eivät tepsi, suosittelemme puhumaan asiasta avoimesti seksuaaliterapeutille – ensin vaikka yksin ja sitten pariskuntana.