Masturbointi ja testosteroni

Vaikuttaako masturbointi miehen testosteroniin?

Jos päädyit tähän artikkeliin, olet kenties hieman huolissasi: Vaikuttaako masturbointi miehen testosteroniin? Runkkaanko liikaa? Tai kukaties oletkin nainen ja mietit, onko miehesi runkkaus mennyt liian pitkälle.

Näitä mekin pohdimme usein. Varsinkin, kun nykyään netissä on kaikenmaailman No Nut November -haasteita, joiden väitetään kohottavan testosteronin tasoa (vaikka näin ei ole).

Pienentääkö runkkaus testosteroniani?

Ei pienennä.

Vaikka naapurin Jorma niin väittääkin sinulle, kannattaa ennemmin luottaa tieteeseen. Luotettavaa tieteellistä todistusaineistoa ei ole saatu.

Toki joitakin tutkimuksia on olemassa, jotka väittävät, että testotasot nousevat, kun on riittävän kauan runkkaamatta. Esimerkiksi Zhejiangin yliopiston tutkimuksessa ryhmä miehiä pidättäytyi masturboinnista ja jostain syystä heidän testosteroninsa nousi massiiviset 145 % seitsemäntenä päivänä runkkaamisen lopettamisen jälkeen. Kukaan ei pysty selittämään miksi. Tai miksi juuri 7 päivää.

Vastaavasti Bostonin yliopiston tutkimus taas sai melko vahvaa näyttöä, että aktiivinen ejakulointi joko masturboinnin tai seksin kautta pienentää riskiä eturauhassyövälle.

Testosteronitasoihin vaikuttaa niin moni muu asia, että runkkaus ei ole ykköshuolenaiheesi. Ja toisinpäin. Jos testosteroni on jo sinulla matalalla, masturboinnin lopettaminen ei tule testotasojasi korjaamaan.

Matalien testotasojen oireita

  • Matala libido (matalat seksihalut)
  • Vaikeus saada tai ylläpitää erektiota
  • Karvojen ja hiusten lähtö
  • Yleinen väsyneisyys
  • Lihasmassan väheneminen
  • Luumassan väheneminen

Jos olet huolissasi testosteronitasoistasi, kannattaa käydä lääkärillä mittaamassa ne. Tärkeintä on kuitenkin laittaa ruokavalio ja treeni kuntoon – ei lopettaa masturbointia.